Régi fényképek… motoremelő

mr-462074_640A téli időszakban, mikor nincs mit nagyon tenni venni odakint, hogy a hosszú estéket eltöltsük, fényképeket szoktunk idő közönként nézegetni. Ti szoktatok fényképeket lapozgatni?

Az emlékek

Szeretem a fényképeket. Szeretem, hogy pillanatokat örökítenek meg, amit lehet, hogy már rég elfelejtettünk, de annak a megnézésekor felidézhetjük. Ilyenek a mi gyerek kori emlékeink, és persze mikor felnővünk, akkor a gyermekeink gyerek kori fotója. Vajon jó dolog ha hívatunk elő fényképet, vagy nem? Én sokáig nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel, hiszen a mai világban már teljesen normális, ha minden digitális, és valahol tároljuk azt. Igen ám, de mi történik, ha azzal a valamivel, amin tároljuk őket történik valami. Gondoltál már erre?

A fényképek megőrzése

Te min tárolod a féltve őrzött emlékeket? Be kell hogy valljam, egészen addig, amíg porul nem jártunk, nekünk egy küldő adat hordozón voltak a fényképeink. Nem is gondoltam volna arra, hogy történhet vele valami, lehet esetleg valami baja. Éveken keresztül ide gyűjtöttük a képeket, emlékeket, videókat, és nem gondolva arra, mi van ha lesz vele valami. Azt hiszem addig, amíg nm történik meg a baj, senki nem gondol arra, hogy mi lesz, ha…?

Aztán egyik alkalommal a kisebbik fiam valahogyan leverte a szekrényről, és már szét is esett. Persze reménykedtem benne, hogy nem ment tönkre, és imádkoztam, hogy ha csak addig fog működni, amíg lementem a képeket, nekem már az is elég lesz. Tévedtem, mert egy pillanatra sem kapcsolt be, csak kattogott, csörgött…

Azt már nem ecsetelem, hogy mennyire el voltam keseredve a történtek miatt. El tudod képzelni, hogy 14 év fényképe egy helyen, és hogy minden pillanatok alatt megsemmisül? Ez olyan, mintha leégett volna az ember háza.

A szerelő és a javaslata

Persze a tárhelyünk menthetetlen volt. Zokogtam, és elmondhatatlanul el voltam keseredve. Az esküvői fotóink, a nászútunk, a gyerekek kis kora…minden egy helyen. A szakember akihez elvittem, azt javasolta, hogy legközelebb több helyen legyenek fényképek? Kérdeztem is tőle, hogy hogyan gondolja? A válasz egészen egyszerű volt. Ő mindenre gondolt, ha történne valami, ott vannak a képek a gépén, a garázsban egy tárhelyen, és ez mellett még egy másik helyen, az teljesen házon kívül, arra az esetre, ha tényleg történne valami otthon, mondjuk egy tűz, akkor az adatok, mentett dolgok megvannak máshol.

Ma már mindent másképp csinálok. Vannak fotók amiket a fejemben őrzők. Igaz megmutatni már nem tudom majd a gyerekeimnek, de elmesélhetem. Ma már én is okosabb vagyok, hisz megfizettem a tanulópénzt. A számítógépen vannak a fényképek, de havonta,  vagy ha összejön olyan 100 darab fotó, akkor  a fontosabbakat elő hívatom. Ilyen emlék, amikor Lackó fiunk megpróbálta a motoremelő segítségével az apja autóját felemelni. Nem adta fel, mi pedig jót nevettünk rajta. Számos ilyen emléket megörökítettünk, remélem, ezek már megmaradnak majd.