Nosztalgiázás közben jött meg az inspirációm, bele is vágtam

Az közösségi média világában folyamatos lehetőségünk van arra, hogy megosszunk képeket magunkról, barátainkról, családunkról, vagy arról, hogy éppen mit csinálunk. Nem csak élőben közvetíthetjük mindennapi tevékenységünket, másokét is megfigyelhetjük, amennyiben akarjuk. Emlékeink digitalizálása soha nem volt még ilyen könnyű, akármikor vissza is nézhetjük őket.

A minap az egyik ilyen oldalon böngészgettem a régi képeim között, és úgy döntöttem, hogy “kitakarítok”. Igen, az a fajta vagyok, aki szeret sok tartalmat megosztani magáról, úgyhogy volt miből válogatni; exek régi barátok hátán, akikkel már nem tartom a kapcsolatot, egy másik volt barátom kutyájával közös képek… Nem győztem törölgetni. El is kapott a nosztalgikus hangulat.
Az egyik volt barátom családja akkoriban napelem rendszert szeretett volna telepíttetni, hogy nullázzák a villanyszámláikat, de elakadtak, mert nem volt meg az engedélyük ad-vesz mérőórára, és így félbemaradt a projekt. Sokat gondolkoztam azon, hogy én is belevágjak-e. Egy napelem rendszer többek között megfordítja a fogyasztó és a szolgáltató közötti viszonyt: az előbbi maga is termelővé válik, aki innentől kezdve nem csak veszi, de el is adja az áramot. Ahhoz, hogy ez működjön a gyakorlatban is, ne csak elméletben, szükség van egy eszközre, ami nem csak a befelé, de a kifelé menő energiamennyiséget is mérni tudja. Ez az ad-vesz mérőóra, aminek beszereléséhez engedély kell. Ha pályázaton keresztül szerez valaki támogatást a napelem rendszeredhez, akkor az még plusz további papírmunkával is jár, de szerencsére a PENTELE SOLAR
Kereskedelmi és Szolgáltató korlátolt Felelősségű Társaság a hivatalos ügyintézésben is tud segíteni. Számukra a napelem rendszer telepítés során nem áll meg a munka a szerelésnél, hanem szeretnénk minél több ember számára elérhetővé tenni a fotovoltaikus rendszereket, ezért igyekeznek a lehető legtöbb téren segítséget nyújtani ügyfeleknek. Komoly tapasztalatuk van a papírmunkát illetően, amire bárki nyugodtan támaszkodhat, így gyorsabban, gördülékenyebben mehet az adminisztráció, ami egyébként a leghosszabb részét jelenti a telepítés teljes folyamatának. Ahogy utánanéztem, biztos, hogy őket fogom megbízni mind a papírmunkával, mind az építéssel, mert nagyon precíznek, és megbízhatónak tűnnek, már csak egy kis összeget kell tudnom összespórolnom: felhívták rá a figyelmem, hogy lehet pályázni állami támogatásra. Pénzt a napelem telepítés támogatás keretein belül úgy tudsz szerezni magánszemélyként az államtól, ha pályázol a lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretében a kedvezményes, 0%-os kamatozású hitelre, minimum 0,5 és maximum 10 millió forint értékben, amihez 10% önerő kell.
Ha szeretnéd profikra bízni a napelem rendszered telepítését, akkor az első lépés, hogy árajánlatot kérsz. Ahhoz, hogy a pontos költségekről, és a rendszer kivitelezhetőségéről tudjatok beszélni, értelemszerűen szükség lesz arra is, hogy személyesen felmérjék a terepet: ez azonban előbb még telefonon egyeztetni kell a pontos igényeket. A végleges árajánlatot csak ezután kapod kézhez. Ha meg vagy elégedve, a munka csak ezután kezdődik.

Kifejezetten örülök, hogy a social médiának köszönhetően feljöttek bennem a régi emlékek, és annyi év után mégis belevágok abba az álmomba, amit már rég meg akartam valósítani.