Régi és új technikák

Abban az időben, amikor a fényképeket még sötét szobában hívtuk elő folyadékban vörös fényben, nem volt ilyen energiaigényes az ipari előhívás. Manapság már ilyesmit csak filmeken látunk, leszámítva azt a néhány megszállottat, aki a fénykép előhívás élménye miatt néha még a mai napig is így oldják meg a dolgot.

Már a nagyszüleim is fénykép előhívással foglalkoztak, aztán a szüleim is és én meg már bele is születtem a szakmába. A szüleim generációja már digitalizált és nyomtatott, de most, hogy a cég az enyém lett, úgy gondolom, ideje tovább haladni a korral. A régi fényképek filmről való beolvasásán és digitalizált vagy nyomtatott eladásán is sokat finomítottunk az utóbbi időben, de a legnagyobb változtatásra most készülünk: napelemekkel szeretném fedezni az áramfogyasztásunkat.

napelem rendszer ár
Ezt a képet csak azért szúrtam be, mert nem régen kellett előhívatnom és most,hogy benne vagyok ebben a napelemes rendszer projektben, nagyon megfogott a hangulata, ahogy a Nap valóban árasztja magából az energiát és ezzel feltölti a világot

Mielőtt belevágtam, el sem tudtam képzelni, milyen a napelem rendszer ár körülbelül. Ahhoz, hogy megtudjam, mindenek előtt kapcsolatba léptem egy kivitelező céggel. Ők először kijöttek helyszínelni. Minden alaposan felmértek. Tudniuk kellett, hogy milyen fekvésű az ingatlan, hogy milyen a tető dőlésszöge, hogy van-e valami, ami árnyékot vet a kiszemelt területre, szóval mindent. Ezekből a paraméterekből számolták ki (egyébként meglehetősen lassan), hogy mennyi lesz a napelem rendszer ára. Ez kissé felszökött az előzetes becsléshez képest, mert a ház tetejének dőlésszöge nem volt megfelelő. Ez nem akkora probléma, mert valami speciális tartó-támasztó szerkezettel olyan szöget alakítanak ki, amilyen csak akarnak. Csakhogy ez a cucc elég drága, mert állítólag külön kell legyártani mindet pontosan ehhez a tetőhöz szabva. Nem baj, azért szerintem így is megéri ez a kis beruházás, mert nagyon-nagyon sokat farag a rezsin. A villanyszámla vitte el a legtöbb pénzt havonta, de így azt teljesen kiiktathatom. Nem is kellett szerencsére banki kölcsönt felvennem, mert az ilyen beruházásokra van egy külön kamatmentes kölcsön, amit a MFB-től lehet igényelni. Ez valamennyit azért könnyít a terheken. Persze tipikus magyar hozzáállásom van és azt mondom, annyival nem vagyok előrébb, hiszen vannak országok (nálunk gazdagabbak), ahol a napelemes beruházásokra támogatás jár és nem kölcsön. Igaz, hogy vállalkozásoknak létezik rendes támogatás is, de azt nem pályázhatja meg budapesti cég, mi pedig azok vagyunk, így erről lemaradunk. De ez csak egy kisebb kerülő a gondolatmenetemben. Szorosan nem kapcsolódik a tárgyhoz.

Tehát ott tartunk most a folyamatban, hogy elfogadtam az ajánlatukat és most az utasításaikat várom, hogy mi legyen a következő lépés. Gondolom engedélyezés, papírozás. Nem mondhatnám, hogy alig várom, de ha ez az út vezet a kisebb villanyszámla felé, akkor persze ennyit megtehetek.