Régen minden jobb volt? Az ügyintézés biztosan nem!

Sokszor találkozhatunk a „régen minden jobb volt” felkiáltással mostanában. Ez egy örökérvényű mondat, amit az idősebb generáció minden alkalommal a fiatalabbak tudomására igyekszik hozni.

Persze, ha jobban a dolgok mögé nézünk, és esetleg kényelmi szempontból vizsgáljuk a dolgokat, akkor elmondható, hogy most minden jobb.

De mire is gondolok ez alatt?

Az egyik ismerősöm éppen lakásvásárlás előtt áll. Elmentem vele aláírni az adásvételi szerződést, a régi tulaj pedig nem csak a szokásos papírokat, hanem egy hivatalos dokumentumot is átadott arról, hogy milyen a lakás energetikai szempontból. Ez alatt azt kell érteni, hogy mennyire gazdaságos a lakás energetikai szempontból. A legjobban azzal lehet elmagyarázni, hogy olyan ez a dokumentum, mint az elektronikai és műszaki cikkeknél az A+, A++ besorolás.

A hivatalos dokumentumon olvasható, hogy milyen a lakás energetikai szempontból. Ez a dokumentum egyfajta plusz védelmet ad a vásárlóknak. Sokszor van, hogy egy nyári lakásvásárlást követően szembesülünk azzal, hogy a lakás ugyan nyáron kellemesen hűvös volt, télen lehetetlen felfűteni, mert rossz a szigetelése és huzatos.

Sajnos vannak olyan eladók, akik nem tájékoztatják a leendő lakókat az ingatlan hiányosságairól, hibáiról, így ennek a dokumentumnak a hiányában sajnos könnyedén bele lehet futni egy-egy ilyen kellemetlen helyzetbe.

Mikor kíváncsiságból rákérdeztem, hogy mégis honnan lehet ilyen tanúsítványt beszerezni, az előző tulaj készségesen elmagyarázta, hogy ő a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon rendelte meg a szolgáltatást, mert eleinte nem tudta, hogy ezt a dokumentumot is csatolnia kellene a többihez. Szerencséje volt, ugyanis ennél a cégnél nagyon olcsón és elképesztően gyorsan dolgoznak. Azt mondta, hogy a hívása után 12 órával már meg is érkezett hozzá a szakember, el is végezte a tanúsításhoz szükséges vizsgálatokat, és magát a dokumentumot is nagyon hamar kézhez kapta. Ennél a cégnél nagyon figyelnek a pontosságra és az ára is nagyon jó.

Szerintem nagyon jó, hogy most már egy ilyen dokumentumot is csatolni kell a szerződéshez és kifejezetten jó, hogy van olyan cég, akik ilyen gyors határidővel ki tudják állítani ezt a szerződést. Ilyet biztosan nem lehetett volna a régi szép időkben kivitelezni.