„Gázpalack eladó!” – vásárlás régen és ma

Amióta az ember képes megörökíteni a múltat képek formájában, azóta van lehetőségünk arra, hogy ne csak olvasott formában, hanem vizuális módon is tapasztaljuk azt, ami már csak az emlékek szépen elhomályosodó dimenziójában tapasztalható. Számunkra már teljesen normális volt az, hogy láthatunk a szüleinkről régi képeket, olyanokat, amikor ők még gyerekek voltak. Száz évvel ezelőtt valakiről egy kép sokkal különlegesebb volt, mint ma, hiszen ma akármikor lehet fényképet csinálni.

A fotográfia előtt pedig az egyetlen módja a vizuális alkotásnak a képek festése volt. Azon pedig az szerepelt, amit az adott festő akart ábrázolni, illetve megrendelés esetén úgy alakította a valóságot, ahogyan azt a megrendelő kérte. Ezért inkább a képzőművészet szempontjából volt hatalmas szerepe a festészetnek. Ha egy régi és mai képet, fényképet nézünk, akkor sokszor az első benyomásunk az szokott lenni, hogy a képeken lévő különbségeket vesszük észre. „Régen ez mennyire más volt”. „Régen milyen fiatal voltam”. Ezért is népszerűek a „régen és ma” típusú fotók, amik esetében egy adott környezetet sok évtizedes különbséggel ugyanabból a szemszögből fotózzák le. Érdekes lesz majd a saját gyerekeimnek mutogatni a rólam készült képeket és videókat, biztosan akaratlanul is meg fog csapni a nosztalgia szele.

Ez történt velem néhány napja is, amikor gázpalackot vásároltam. Nem tudom hány éves vagy, de mikor én gyerek voltam, ha a család gázpalackot akart venni, akkor néha volt erre lehetősége olyan árusoktól beszerezni azt, akik végig járták egy teherautón a falut és folyton kiáltották a „gázpalack eladó” varázsszavakat. Felnőtt fejjel utólag belegondolva kicsit olyan balkáni hangulata van annak, hogy valamilyen random arc a kis teherautóján robbanásveszélyes palackokkal döcög át a falun és eladja őket bárkinek, akinek szüksége van rá. Nem túl biztonságosnak hangzik, ugye? Illetve ki tudja, hogy mennyire vannak az ilyen palackok feltöltve, nem lehet igazán biztosnak lenni abban, hogy minden esetben jól jár az ember a vásárlással. A balkáni hangulat a zenénél kellemes, de gázpalack vásárlása esetében kicsit inkább nyugtalanító, nem?

gázpalack eladó

Ezek miatt az okok miatt is lehetett az, hogy hoztak egy olyan szabályt, ami szigorította a gázpalackok eladásának jogait és terjesztési módjait, ezzel modernizálva a piacot. Tehát amikor olyan helyzetbe kerültem, hogy sok év után gázpalackot kellett vennem (barátnőm telkére), akkor hiába vártam volna, hogy a faluban felbukkanjon egy ilyen árus.

Ám szinte biztos voltam abban, hogy kell lennie egyfajta futárszolgálatnak, ami mégis eladó gázpalackokkal foglalkozik, és igazam is volt, találtam is egy gázpalackfutárt. Ez azt jelentette, hogy nem kellett nekem külön elutaznom egy gázcseretelepre és ott venni egy palackot, hanem simán felhívtam a weboldalon lévő telefonszámot, kértem egy időpontot a palack cseréjére, és mikor legközelebb lent voltam a telken a megbeszélt idősávban, akkor le is bonyolítottuk a vásárlást. És mondanom sem kell ez a tapasztalat korántsem volt olyan balkáni benyomású, mint gyerekkoromban. Minőségi kiszolgálás, profizmus, megbízhatóság, biztonság, és gyorsaság jellemezte a vásárlás lebonyolítását.

Egy ilyen vásárláskor biztosan nem kell azon aggódnod, hogy vajon a gázpalack teljesen meg van-e töltve, vagy tényleg ennyibe kerül egy ilyen palack cseréje? A régen oly ritkaság számba menő számlát is kap az ember, mint minden rendes mai vásárlás esetében.

Utánanéztem kicsit a cégnek, és persze nem csak PG gázt árulnak, hanem minden palackozott gázt is, ami ipari vagy orvosi, iilletve házi használatnál előfordulhat. Nitrogén, hélium, oxigén, acetilén, stb. Mindenféle gázokkal megtöltik a palackokat, és a legkisebb vásárlókat is kiszolgálják, mint a nénit az utca végén, és a legnagyobb ügyfeleket is, nevezetesen ipari méretekben mozgó cégeket.

Ha valaki üzletet csinál, akkor sok esetben a vásárlók egy bizonyos rétegére szokott koncentrálni, mint mondjuk egy bizonyos típusú márkás karóra a lakosság tehetősebb néhány százalékát célozza meg. Egy gázpalackfutár is megtehetné azt, hogy csak nagyobb cégekkel hajlandó üzletet kötni, hiszen ott nagy profittal számolhat. Ezért is nagyon szimpatikus számomra ez a cég, mert annak ellenére, hogy máshogy is alakíthatnák, mégsem ignorálják a kisebb vásárlásokat sem, és ugyanúgy kiszállítanak és cserélnek 1 db kisebb palackot, mint a nagyobb mennyiséget. Ez persze a saját is okfejtésem, de úgy tűnik, mintha ez a cég emlékezne és tiszteletben tartaná a múltat, és azáltal, hogy nagyobb üzletté vált, nem felejtkezik meg arról, hogy hogyan válhatott azzá. Ha szükséged van valamilyen gázpalackra, akkor érdemes tőlük rendelned!